Št. artiklov: 0

Celiakija, pa kaj!

V zvezi z vsakodnevno prehrano in strahom pred zmanjšanjem kakovosti življenja, se poraja veliko vprašanj. Občutki strahu so neutemeljeni, saj lahko tudi bolniki s celiakijo živijo kakovostno in brez posebnih težav. Pri tem pa morajo upoštevati nekaj navodil. Življenje s celiakijo je vsekakor lahko življenje brez kompromisov.

Kaj je celiakija?

Celiakija je trajna preobčutljivost na lepljivo beljakovino, imenovano gluten, ki jo najdemo v različnih vrstah žit, kot so pšenica, rž, ječmen, pira, kamut, večzrna pira in tritikala. Bolniki s celiakijo ne smejo uživati izdelkov, ki vsebujejo žita z glutenom.Nekateri (sicer zelo redki) bolniki ne prenašajo tudi ovsa. Če otroci in odrasli z ustrezno genetsko nagnjenostjo zaužijejo živilo z glutenom (tudi če vsebuje le sledove glutena), pride do neustrezne imunske reakcije v črevesju. Gre za kronično avtoimuno vnetje in zakrnitev resic v tankem črevesju (atrofi ja). Sluznica tankega črevesa je obdana z resicami, na vrhu katerih so razporejeni drobni izrastki, t.i. mikrovili, ki povečajo površino absorbcije hranilnih snovi. Pri bolnikih s celiakijo so resice tankega črevesa (mikrovili) skoraj v celoti zakrnele, zaradi česar je poškodovana tudi sluznica tankega črevesa.

To onemogoči ali celo prepreči absorbcijo hranilnih snovi, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. Pojavita se podhranjenost in pomanjkanje vitaminov ter drugih snovi. Na pojav celiakije pomembno vplivajo tudi genetski dejavniki, saj je pri sorodnikih v prvem kolenu verjetnost celiakije desetkrat višja v primerjavi s splošnim prebivalstvom. Vendar pa vsi geni, ki vplivajo na dedno zasnovo, še niso raziskani.

Kateri simptomi se pojavijo?

Značilni simptomi celiakije so driska, izguba telesne teže in moči, napet trebuh, bolečine v trebuhu, slabost ter motnje rasti pri otrocih. V nekaterih primerih se pojavijo simptomi zunaj prebavil, npr. pomanjkanje železa z anemijo (slabokrvnost), osteoporoza (zmanjšana čvrstost kosti), amenoreja (izostanek menstruacije), pomanjkanje vitaminov in mineralnih snovi. Tudi druge bolezni imunskega sistema, kot so sladkorna bolezen tipa 1 ali bolezni ščitnice ter nevrološka bolezenska stanja, npr. epilepsija, ataksija in nevropatija, se lahko povezujejo s celiakijo. Simptomi so zelo raznoliki, zato celiakijo razvrščamo glede na različne klinične oblike, ki jih je treba upoštevati pri postavitvi diagnoze.

Kako zdravimo celiakijo?

Po postavitvi diagnoze celiakija, lahko začnete z dieto. S spremembo prehranjevanja in brez pomoči zdravil simptomi celiakije postopoma oslabijo ali celo izginejo. Prehrana brez glutena bolnikom s celiakijo zagotavlja optimalno zdravje, dobro počutje, simptomi izginejo, izboljšata se telesno in duševno stanje bolnika. Ob diagnozi celiakije in poznejših spremembah v prehrani se zastavljajo številna vprašanja, zato je takoj po postavitvi diagnoze in pri težavah z novim načinom prehranjevanja brez glutena potreben posvet z usposobljenim strokovnjakom za prehrano.

Kaj je prehrana brez glutena?

Prehrana brez glutena trenutno predstavlja edino možnost zdravljenja celiakije. Bolniki s celiakijo morajo iz svoje prehrane izključiti vsa živila, proizvedena iz žit, ki vsebujejo gluten. Količina glutena ni pomembna, saj lahko škoduje že najmanjša količina, četudi so izkušnje bolnikov med seboj različne. Na dolgi rok lahko pride do ponovne prizadetosti črevesne sluznice, brez očitnih simptomov.

Zato je pomembno, da smo pri izbiri in uživanju živil previdni, vsakršna panika ali vznemirjenost ob misli na gluten pa je popolnoma odveč, saj je povsem neupravičena. Ob ustrezni prehrani se izkažejo številne pozitivne spremembe in optimalno zdravje je zagotovljeno brez zdravil. Odrekanje kruhu in testeninam ni enostavno, saj gre za pomembne sestavne dele sodobne prehrane.

Za lažji prehod na hrano brez glutena priporočamo živila, ki izvorno ne vsebujejo glutena (koruza, riž, krompir, meso, ribe, sadje, zelenjava, …) in posebej proizvedene izdelke (kruh, testenine, testo za pico, moka, piškoti, slaščice, pripravljene jedi). Ti posebni izdelki so označeni z napisom »brez glutena« in /ali simbolom »prečrtanega klasa«, kar olajšuje nakup. Kupite jih lahko v trgovinah z zdravo hrano, drogerijah in trgovinah z živili.



Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com
www.webyshop.com